Elbrus are altitudinea de 5.642 m deasupra marii, fiind cel mai înalt munte din Caucaz, considerat de unii geografi cel mai înalt munte din Europa. Acest fapt este controversat, unii considerînd Mont Blancul cel mai înalt, deoarece Elbrus se află chiar la granița dintre Europa și Asia. Muntele este un vulcan inactiv care are două vârfuri „Vârful de est” ( 5.642 m) și „Vârful de vest” ( 5.621 m), ambele sunt acoperite de ghețari, distanța dintre piscuri este 1500 de m, punctul cel mai înalt al vârfului fiind marginea craterului.
Ascensiunea durează în mod obișnuit 4-5 zile și necesită, de preferat, câteva zile suplimentare pentru aclimatizare. Pana la altitudinea de 3800m, în locul numit “La butoaie”, puteți ajunge folosind mijloacele de transport pe cablu. Următoarele tabere sunt “Priut”(4300m) si “Stâncile lui Pastuhov”(4800m), ascensiunea finala putând începe de la oricare din ele. De la “Stâncile lui Pastuhov” pana pe vârf ascensiunea durează aproximativ 6 ore dar, chiar daca pe vreme buna poate părea ușoară, nu trebuie subestimat cel mai înalt vârf din Europa.
Primele doua ascensiuni reusite, inregistrate dateaza din 1829 si 1874, prima ascensiune fiind cea a ghidului Khillar Khachirov, iar cea de a doua fiind reusita unei expeditii engleze.
Elbrus este foarte cunoscut pentru vremea de iarnă brutală. Urcusul nu este dificil din punct de vedere tehnic, dar este dificil din punct de vedere fizic, din cauza altitudinii si frecventelor vânturi puternice. Media anuală a mortalității pe Elbrus este 15-30 persoane, în primul rând din cauza deselor incercari de cucerire a varfului, organizate necurespunzator si slab echipate.