Testimoniale


Namgya Sherpa 

Unul dintre cei mai renumiți alpiniști. A fost posesorul recordului pentru cea mai rapida escaladare a Everestului pe ruta sudica, reușind sa realizeze traseul dus-întors Tabara de Baza – Varf – Tabara de Baza in mai putin de 24 h. Are la activ noua escaladări reușite pe Everest si multe alte realizări, toate îmbrăcate într-o discreție și modestie rar întâlnite..

“Perioada petrecută alături de Iuliu in Antarctica ne-a ajutat sa legăm o prietenie care s-a continuat printr-o expediție ulterioara pe Everest și care sunt convins ca nu se va opri aici.
 In expediția de pe Everest, Iuliu s-a dovedit a fi un alpinist extrem de cumpatat care pare ca știe extrem de bine limitele, limite pe care sunt convins ca va fi dispus sa le depășească atunci când situația o va cere, asa cum s-a întâmplat și in Antarctica. S-a observat o diferența clara intre felul in care Ciprian a abordat ascensiunea pana in ziua de vârf și felul in care a abordat ziua de vârf.”

Bo Belvedere Christensen

Ghid danez cu o vasta experiența in Himalaya, peste 13 expediții începând cu anul 1988. A realizat pana acum doi optmiiari fără oxigen si intenționează sa devina cel mai in vârsta alpinist care cucerește toți cei 14 8miiari. Ca moment de referința, in anul 2012 într-o ascensiune solo pe Everest, s-a întors la doar câteva ore de vârf alegând sa salveze viata unui alpinist pe care l-a găsit pe traseu inconștient.

“L-am cunoscut pe Iuliu in anul 2015, in Nepal. Am făcut parte din aceeași echipa de alpiniști ce își doreau sa cucerească Everestul anul trecut. A fost una din cele mai frumoase perioade de aclimatizare avându-l alături pe Iuliu și încercând in fiecare zi diferitele trasee pe care ne antrenam. Deși Iuliu este un alpinist amator, fără o alta experiența inițiala in Himalaya, am putut observa la el o voința de fier și un fizic puternic. A reușit sa se adapteze ritmului echipei de fiecare data când urcam din tabăra de baza spre Interim și chiar spre tabăra avansata. Sper sa urc din nou alături de Iuliu si sa continuam sa ne cream amintiri împreuna.”

Mihnea Prundeanu

Geograf, alpinist, unul dintre cei mai buni cataratori romani, ghid montan, caracterizat prin discretie si o conduita profesionala de nereproșat. Are o mulțime de expediții reușite pe trasee tehnice rezervate doar pentru profesionisti, atat in Europa cat si pe alte continente. Un om pentru care primeaza prietenia si spiritul de echipa. 

“Pe Ciprian l-am avut coechipier si partener de coarda in doua expeditii in Alaska si una in Caucaz. Au fost momente in care succesul a fost atins prin rabdare si printr-o planificare eficienta a zilelor petrecute pe munte, dramuirea resurselor si pastrarea unei stari mentale adecvate. Am fost nevoiti sa luam si decizii mai grele, de a abandona ascensiunea, dar cu toate acestea Ciprian nu a ezitat sa se intoarca pe Denali anul urmator si sa-si treaca in palmares unul din cele mai dificile varfuri dintre obiectivele sale. Ii admir dorinta si perseverenta de a termina proiectul “7 summits” si ii doresc mult succes in indeplinirea acestuia”

Peter Boogaard

Alpinist olandez, a cucerit sase din cele sapte varfuri din proiectul Seven Summits. Se pregateste pentru cea de a treia incercare de cucerire a Everestului. In 2013, la doar o ora de varf a avut curajul si inspiratia sa renunte din cauza vremii care se inrautatise, in contextul in care in fata lui erau aproximativ sase alpinisti din care unul si-a pierdut viata si trei s-au intors cu degeraturi.

“Primele impresii despre ascensiunile pe munți le-am schimbat cu Iuliu pe email, îmi vorbise un prieten comun despre el, îl întâlnise pe Iuliu în Antarctica, pe Vinson. Prietenul nostru comun, Namgya Sherpa, unul din cei mai cunoscuți ghizi de pe Everest (record mondial la viteza de ascensiune fără ajutorul oxigenului suplimentar), ne-a adus pe amândoi în aceeași echipa în anul 2015, în încercarea de a cuceri împreuna Everestul pe partea nordica a acestuia. Am avut ocazia sa îl cunosc pe Iuliu mai bine în cele aproximativ 30 de zile petrecute împreuna. Am fost plăcut surprins sa-mi confirm cele auzite înainte și anume faptul ca este unul dintre oamenii pe care te poți baza în orice situație. Am urcat împreună ghețarul Rongbok pana sus în baza Interim pentru aclimatizare. Din păcate, la putin timp după ceremonia Puja s-a întâmplat Marele Cutremur, autoritățile Chinese evacuând toți alpiniștii din Tibet.  A fost plăcut sa îl am pe Iuliu lângă mine și sper ca pe viitor sa mai urcam împreuna.”

 

Rick Agnew

Rick este una dintre cele mai pasionate persoane cand vine vorba de descoperiri, expeditii, noi provocari (in fiecare an isi petrece sase luni pe munte). Este in acelasi timp o legenda a planorismului australian, detinand recordul australian de viteza (198,98 km/h) cat si cel de altitudine (10.058 m) atinse de un planor. Este unul dintre putinii oameni ce au încheiat cu succes proiectul Seven Summits. A escaladat Everestul de doua ori, pe ambele rute, cea sudica și cea nordica.

“Am avut ocazia sa urcam împreuna pe Vinson, o provocare noua pentru amândoi pe care am reușit sa o ducem cu bine la bun sfârșit. Pe tot parcursul expediției am împărțit același cort cu el și ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la el a fost faptul ca, deși era mult mai tânăr decât mine, părea mult mai echilibrat când conjunctura o cerea.
De asemenea, nu pot sa nu amintesc aici altruismul de care a dat dovada împărțind cu mine apa in ziua de vârf in condițiile in care afara erau -30 / -40 de grade Celsius, iar apa mea înghețase.”
Loading